Όταν οι Ιταλικές ομάδες μπάσκετ κυριαρχούσαν στην Ευρώπη

Με αφορμή το πρόσφατο φάιναλ φορ, αξίζει να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν όπου το ιταλικό μπάσκετ ήταν στα καλύτερά του. Τέσσερις ομάδες έχουν κατακτήσει Ευρωπαικό Κύπελο Πρωταθλητριών/ Ευρωλίγκα στο περαλθόν και αυτές είναι η Βαρέζε, η Μιλάνο, η Καντού και η Βίρτους Μπολόνια. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Βαρέζε:



Αδιαμφησβήτητα η κορυφαία ιταλική ομάδα στην Ευρώπη με πολύ βαριά φανέλα. Από το 70' έως το 76' πανηγύρισε 5 κατακτήσεις του βαρύτιμου τροπαίου υπερκερνώντας την αντίσταση κλασικών ευρωπαικών δυνάμεων όπως Τσσκα Μόσχας, Γιουγκοπλάστικα και Ρεαλ Μαδρίτης. Τα τελευταία χρόνια ψάχνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και τελευταία της επιτυχία το ιταλικό νταμπλ του 1999.

Μιλάνο:



Η πολυνίκης της μπασκετικής Σέριε Α με 27 πρωταθλήματα, δεν θα μπορούσε να μην είχε σηκώσει την Ευρωλίγκα. Η Αρμάνι πανηγύρισε το 1966 την πρώτη κατάκτηση για να ακολουθήσουν δυο ''μπακ του μπακ'' το 1987 και 1988 απέναντι στην Μακάμπι και τις δυο φορές. Τα τελευταία χρόνια επενδύει σε παίκτες που θα της δώσουν το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Καντού:



Άλλη μια ομάδα που στις αρχές τις δεκαετίας το 80' έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στην λίστα των Κυπελούχων Ευρώπης με 2 κατακτήσεις. Συγκεκριμένα το 1982 έγινε η αρχή κόντρα στην Μακάμπι ενώ το 1983 έκανε το repeat κόντρα στην Μιλάνο. Στη σημερινή εποχή η Καντού συμμετείχε κυρίως στο Eurocup ενώ υπήρχαν φορές που δεν έπαιρνε ευρωπαικό εισητήριο.

Βίρτους Μπολόνια:



Την γνωρίζει καλά ο Έλληνας φίλαθλος του μπάσκετ καθώς το 1998 αντιμετώπισε και κέρδισε στο τελικό της Ευρωλίγκας την ΑΕΚ.Αυτή ήταν και η πρώτη κατάκτηση της ομάδας για να ακολουθήσει η κατάκτηση του 2001 κόντρα στην Τάου Κεράμικα. Την επόμενη χρονιά είχε την ευκαιρία να κάνει 3 τις κατακτήσεις τις όμως ο Παναθηναικός αν και αουτσάιντερ έραψε το τρίτο αστέρι στην φανέλα του. Πέρυσι η ιστορική ομάδα της Μπολόνια γνώρισε για πρώτη φορά τον υποβιβασμό στην Σέριε Β


Άλλες σημαντικές επισημάνσεις:

Το 1991 η Σκαβολίνι Πέζαρο έκανε την παρθενική της εμφάνιση σε φάιναλ φορ, όμως αρκέστηκε στην τέταρτη θέση. Έκτοτε δεν σημείωσε κάτι ιδιαίτερο στην κορυφαία ευρωπαική μπασκετική διοργάνωση.

 Η Μπενετόν Τρεβίζο μας συστήθηκε το 1993 όταν πήγε έως τον τελικό της Ευρωλίγκας όπου ηττήθηκε από την Λιμόζ. Το 1998 κατέκτησε την τρίτη θέση, το 2002 πάλι στην τρίτη θέση μαζί με την Μακάμπι και το 2003 ηττήθηκε για δεύτερη φορά σε μεγάλο τελικό αυτή τη φορά κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Μια άλλη ομάδα της Μπολόνια, η Φορτιτούντο, βρέθηκε σε τελικό Ευρωλίγκας το 2004 όπου συνετρίβει στον τελικό από την Μακάμπι αλλά έκτοτε δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο και μάλιστα έχει υποβιβαστεί εδω και κάμποσα χρόνια στην Σέριε Β.

Κλείνουμε με την πρόσφατη Μοντεπάσκι Σιένα, η οποία ξεπετάχτηκε την δεκαετία του 2000 και είχε δημιουργήσει για μια δεκαετία ομάδα που απειλούσε τις παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρωλίγκας. Από το 2003 έως το 2011 βρέθηκε 4 φορές σε φάιναλ φορ χωρίς να βρεθεί σε καμία φορά στον μεγάλο τελικό για να διεκδικήσει το τρόπαιο. Το 2014 η Μενς Σάνα, όπως ονομάζεται πλέον, υποβιβάστηκε στην τέταρτη κατηγορία για να αποσβεστούν τα χρέη της.

Επιμέλεια: Σπύρος Καραμέτος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις