Αταλάντα - Μπέργκαμο: Από το ζενίθ στο ναδίρ μέσα σε λίγες ημέρες


Εκεί που η Αταλάντα πραγματοποιήσουμε την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της, ήρθε ο κορονοϊός για να… θερίσει τόσο την Ιταλία όσο και το Μπέργκαμο στο οποίο εδρεύει η “θεά” του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Ο Γιόζιπ Ίλιτσιτς, του καρέ στο 3-4 μες την Βαλένθια που σφράγισε την πρόκριση στους 8, και η παρέα του ήρθαν 3οι στη Σέριε Α 2018-2019 και εξασφάλισαν το εισητήριο του Τσάμπιονς Λιγκ. Έπεσαν σε όμιλο με Μάντσεστερ Σίτι, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Ονόματα με εμπειρία κι όμως κατάφερε να προκριθεί ως 2η και να “πετάξει” στους 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Το κακό ήταν ότι η ομάδα του Γκασπερίνι έπρεπε να παίξει μακριά από το Μπέργκαμο γιατί το γήπεδο ήταν παλιό και δεν πληρούσε τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις. Οπότε αναγκαστικά δήλωσε το κοντινό “Τζουζέπε Μεάτσα” του Μιλάνο. Στην φάση των ομίλων όλα καλά. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και η ομάδα έκανε την πρώτη υπέρβαση να περάσει τους ομίλους.
Ο αγώνας, όμως, Αταλάντα – Βαλένθια ήταν μια μαχαιριά για την πόλη του Μπέργκαμο και την Βόρεια Ιταλία. Ο κόσμος ταξίδεψε μαζικά στο Μιλάνο που μόλις άρχιζε να κάνει την εμφάνιση του εκεί ο κορονοϊός. Η Αταλάντα έγραφε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της κερδίζοντας τις “νυχτερίδες” με 4-1. Ουδείς όμως μπορούσε να αντιληφθεί το τι έμελλε να συμβεί στην συνέχεια. Η ρεβάνς έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο Μεστάγια. Η Αταλάντα κέρδισε και πάλι με 3-4 αλλά το μυαλό όλων άρχισε μοιραία να στρέφεται αλλού.
Πολλοί από τους ταξιδιώτες στο Μιλάνο κόλλησαν τον ιό. Έτσι εξαπλώθηκε στο Μπέργκαμο και ο πληθυσμός νόσησε μαζικά, με αποτέλεσμα πάρα πολλά άτομα να χάσουν την ζωή τους. Έτσι η γραφική πόλη βυθίστηκε στην θλίψη μην μπορώντας να χαρεί την πρόκριση στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό έχει συμβεί φυσικά και σε άλλες πόλεις της γείτονας χωρίς αλλά εμείς στεκόμαστε στην Αταλάντα και στην πόλη που αντιπροσώπευε. Οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις έβαλαν λουκέτο αλλά αυτό πλέον είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει την Ιταλία και γενικά όλη την Ευρώπη.
Η κορυφαία χαρά από το ποδοσφαιρικό παραμύθι που έζησαν οι απανταχού “μπεργκαμάσκι” μετατράπηκε μέσα σε λίγες ημέρες σε δάκρυ και σε πολλές ανθρώπινες απώλειες, ελέω COVID-19 που σάρωνε και σαρώνει ακόμη στον ιταλικό βορρά. Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο ρευστά και πόσο γρήγορα αλλάζουν οι συνθήκες στο ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο στη ζωή.
Ο Αντόνιο Περκάσι, ο πρόεδρος της Αταλάντα, απέδωσε το ταξίδι στο Μιλάνο ως το γεγονός ότι μολύνθηκε το Μπέργκαμο. Και μάλιστα τόνισε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ την πορεία των φορτηγών του στρατού που μετέφεραν τα πτώματα των νεκρών από τον κορονοϊό ως το νεκροταφείο.

Επιμέλεια: Σπύρος Καραμέτος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις