Βενέτσια: Μια ομάδα που τα έχει ζήσει... σχεδόν όλα

Το λογότυπο της Βενέτσια από το 2015


Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής η ομάδα της βορειοανατολικής Ιταλίας. Τόσο στον αγωνιστικό τομέα όσο και στον εξωαγωνιστικό. Πάμε να τα δούμε όμως αναλυτικά.

 H FC Venezia ιδρύθηκε το 1907 και ήταν από τότε σταθερό μέλος της Σέριε Α και μετέπειτα της Σέριε Β κυρίως στα προπολεμικά χρόνια. Μάλιστα, κατέκτησε και το μοναδικό κύπελο Ιταλίας που έχει στο παλμαρέ της, τη σεζόν 1940 - 1941, ενώ έχει ως κορυφαίο ''πλασάρισμα'' στη Σέριε Α την τρίτη θέση (1941-1942).

Η απονομή του τροπαίου στην Βενέτσια τη σεζόν 1940-1941


Η πρώτη αλλαγή σήματος

Το λογότυπο 1990-2005

Το 1990 άλλαξε το όνομά της σε Associazione Calcio Venezia 1907. Το 2002 γνώρισε τον υποβιβασμό λόγω μη συμφωνίας για επέκταση του γηπέδου της, με αποτέλεσμα τον τότε πρόεδρο Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι να αφήνει στα... κρύα του λουτρού τους Βενετσιάνους για χάρη της Παλέρμο. Η ομάδα υποβιβάστηκε στην Β και λίγο αργότερα κήρυξε την πρώτη πτώχευση.


Δυο ακόμη πτωχεύσεις για να τριτώσει... το κακό


Το λογότυπο 2005-2009


 Η Società Sportiva Calcio Venezia ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2005 και άρχισε να παίζει στην τέταρτη κατηγορία της χώρας (Serie C2). Για ακόμη μια φορά όμως και συγκεκριμένα τη σεζόν 2008-2009, όντας στην τρίτη κατηγορία της Ιταλίας, την Lega Pro Prima Divisione, αποχώρησε στο τέλος του πρωταθλήματος επικαλούμενη οικονομικών προβλημάτων.


Το λογότυπο 2009-2015


Μετά την δεύτερη χρεοκοπία έγινε άμεσα μια νέα ομάδα στην Βενετία με όνομα Foot Ball Club Unione Venezia. Η συγκεκριμένη άρχισε από την Serie D και την σεζόν 2011-2012 κέρδισε τα πλέι οφ μεταξύ όλων των άλλων μονομάχων από εννιά ομίλους και κέρδισε την άνοδο και ήταν σταθερό μέρος της έως και το 2015 γιατί μαντέψτε τι έγινε τότε! Χρεοκόπησε για άλλη μια φορά...


Ξανά με το όνομα FC Venezia 


Φωτογραφία ρετρό από τη σεζόν 1963-1964

Έχοντας περάσει... τα πάνδεινα τα προηγούμενα χρόνια η Βενέτσια επέστρεψε το 2015 υπό το πρώτο της όνομα (FC Venezia) και στην τέταρτη τη τάξη κατηγορία της Ιταλίας. Τον Οκτώβριο του 2015 ένας Νεουορκέζος δικηγόρος ,ονόματι Τζο Τακοπίνα, αγόρασε την ομάδα της βόρειας Ιταλίας.
Μάλιστα μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες της προεδρίας του είχαν εκτοξευθεί οι πωλήσεις των εμφανίσεων από τον κόσμο, δείχνοντας έτσι οτι βρήκαν τον άνθρωπο που θα αποδόσει ηρεμία στα διοικητικά.

 Η ομάδα έκτοτε έχει δυο σερί ανόδους και πλέον βρίσκεται στην Σέριε Β. Το Ιούνιο του 2016 είχε αναλάβει την τύχη των Βενετσιάνων ο πρώην προπονητής της Μίλαν, Πίπο Ιντζάγκι, ο οποίος βρίσκεται μέχρι σήμερα στο τιμόνι της ομάδας.


Τα χρώματα της ομάδας



Τα αυθεντικά χρώματα της Βενέτσια ήταν τα κυανέρυθρα, πολύ όμοια με αυτά της Τζένοα. Όμως ένα χρόνο μετά την ίδρυση της, άλλαξε στυλιστικά και καθιερώθηκε το μαύρο και το πράσινο. Το 1987 η ομάδα απέκτησε χρώματα arancioneroverdi (πορτοκαλομαυροπράσινο) τα οποία έχουν διατηρηθεί έως και σήμερα. Τα ψευδόνυμά τους εκτός από το προαναφερθές, είναι Lagunari (λιμνάνθρωποι) και Leoni Alati (φτεροτά λιοντάρια).


Το γήπεδο Stadio Pierluigi Penzo




Η έδρα της Βενέτσια αποτελεί το δεύτερο πιο παλιό γήπεδο στην Ιταλία έχοντας χτιστεί το 1913 (Το Luigi Ferraris είναι το αρχαιότερο). Η χωρητικότητα του είναι 7.450 ενώ το ρεκόρ προσέλευσης ανήκει στο 1966 με 26.000 σε αγώνα κόντρα στην Μίλαν.

Το γεγονός που το κάνει καινοτόμο είναι το οτι μόνο με βάρκα μπορεί μια ποδοσφαιρική ομάδα να παίξει ποδόσφαιρο εκεί, καθώς είναι χτισμένο στο κανάλι Sant Elena! Τι πιο καλύτερο δηλαδή πριν και μετά από ένα ματς να κάνεις μια βόλτα στα φημισμένα κανάλια της γραφικής πόλης του Ιταλικού βορά.


Επιμέλεια: Σπύρος Καραμέτος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις